Bør du egentlig drifte egen nettside på WordPress?

Jakten på den perfekte malen

Du har brukt utallige, og da mener jeg u-t-a-l-l-i-g-e timer på å lete etter den perfekte malen for nettsiden din. (ThemeForest frister tross alt med 39 700 WordPress-maler…) Og hver gang du tror du har funnet den, må det gamle ut og det nye inn.

Lei av å lete? Les Blogg Bedres innlegg om hvordan du velger riktig mal

Timene går, og du får ikke oversatt alle delene inne på den nye malen til norsk. Du river deg i håret fordi du ikke finner ut hvordan du endrer bakgrunnsfargen på de nye delingsknappene for sosiale medier.

Noen ting klarer ikke engang Google å svare på. Da må du legge inn en supporthenvendelse hos de som utviklet malen, og det kan ta alt fra 24 timer til 24 dager (eller mer!) før du får svar.

Og… husker du å oppdatere plugins til enhver tid? Plugins som ikke blir oppdaterte er et av de mest utnyttede sikkerhetshullene i WordPress. Har du noen gang fått nettsiden din hacket? Tro meg, det er en hodepine du ikke vil ha! Les også: 3 kritiske WordPress-plugins du MÅ ha.

Gründeren som skal klare alt - alene

WordPress-maler er ikke det eneste småbedriftseiere river seg i håret over. Gjør du ting du hater i businessen din? Hvor mye tid bruker du på nettsiden din hver uke, eller hver dag?

Mange kommer langt på egen hånd, og ved å gjøre alt selv. Det er imidlertid de færreste som klarer å skalere bedriften etter et visst punkt. Da bør sjekke hvilke oppgaver man kan overlate til andre. Enten fordi det er ting du ikke liker, ikke er god på, eller som andre kan gjøre mye bedre enn deg.

Faktisk kan du tape penger på å skulle gjøre alt selv. (Det kan du enkelt finne ut av ved å regne på timeprisen din.)

Om du selger tjenester og har en omsetning som går over millionen, da bør du sette deg ned og finne ut hva du kan sette bort. Som et minimum bør du ha gode systemer på plass, spesielt for de oppgavene du ikke liker å gjøre.

Nettsiden din er et bra sted å starte.

Les også: 6 ting alle profesjonelle nettsider må ha

Er du “teknisk” av deg?

Om du klarer (eller klarte) å sette opp din første WordPress(.org)-installasjon helt uten problemer, spesielt om du overfører innhold fra en tidligere blogg, da er det bare å gratulere. Du er ganske så “teknisk” av deg!

De fleste av oss møter imidlertid på en rekke utfordringer. Å drifte egen nettside på WordPress krever ikke bare at du lærer deg WordPress, men du må kunne forholde deg til hosting-leverandøren din.

(Hosting betyr “å være vert”, og er et annet ord for webhotell. Det er de som leier ut lagringsplass til deg (på en webserver), for alt innholdet du legger ut på siden din.)

En måte å finne ut hvor teknisk du er, er å tenke på andre dataprogrammer du bruker, hvordan du forholder deg til tekniske problemer, og hvordan du finner informasjon.

Finn ut hvor teknisk du er

Vet du hvordan du får nyeste PHP-versjon (som gir en betydelig raskere nettside)? Hvordan sikrer du deg mot hackere? Er nettsiden din satt opp med sikre betalingsløsninger? Tar du automatisk backup (helst til skyen)?

Neida, du trenger ikke vite hva en .htaccess-fil er, for å kunne drifte din egen side på WordPress (noen vil være uenig). Men, du bør som minimum kunne håndtere sikkerhet og backup. Det inkluderer jevnlig oppdatering av mal og plugins.

Svar på spørsmålene nedenfor. Dette er ikke en vitenskapelig metode som avgjør om du er teknisk eller ikke, men den vil gi deg en liten pekepinn.

  1. Er du vant til å bruke ulike programmer som regneark, presentasjoner, notatblokker, bilde- og eller videoredigering?
  2. Kan du bruke mer enn de helt grunnleggende funksjonene i disse?
  3. Om du trenger å bruke en spesiell funksjon (f.eks. hvordan du endrer permalenker), klarer du å finne ut hvordan du gjør det, på egen hånd?
  4. Husker du enkelt hvordan du bruker ulike funksjoner (f.eks. summere i Excel eller legge et hvitt filter på et bilde i InDesign)?
  5. Har du brukt andre bloggplattformer og testet ut mer enn grunnleggende funksjonalitet?
  6. Når du støter på et problem i et program du bruker, klarer du å holde hodet kaldt og forsøke å løse det uten å bli stresset med en gang?
  7. Klarer du enkelt å tenke ut hva en trolig løsning på problemet kan være?
  8. Når du ikke klarer å løse problemet selv, klarer du som oftest å google deg frem til en løsning?
  9. Kjenner du til begreper som HTML og CSS?
  10. Vet du hva en pixel (sporingskode) er? Hvis ikke, klarer du nå å raskt finne ut hva det er, og forstå konseptet relativt raskt?

Om du svarer “ja” på de fleste spørsmålene, bør du være fint i stand til å drifte din egen nettside. Men, om du svarer mange “nei”, da er det min ærlige mening at du bør revurdere å bruke WordPress(.org). Hva gjør du da? Start med å lese Blogg Bedres innlegg Hvilken bloggplattform bør du velge?

Men, jeg har jo brukt WordPress.org i lang tid allerede!

Du har kanskje driftet nettsiden din selv, kanskje til og med i flere år, og tenker at det jo har gått fint så langt. Du trenger ikke å være så “teknisk” av deg! Men, stemmer egentlig det?

Det kan denne lille øvelsen hjelpe deg å finne ut av.

Anse det som en utfordring fra meg til deg. Kanskje finner du ut at WordPress går fint. Eller, kanskje du oppdager hvor mye tid og frustrasjon det egentlig koster deg. Innrømmelse er det første steget til forbedring. ;)

Oppdatering

PS: Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i desember 2017. I dag, november 2018, har jeg akkurat flyttet fra WordPress til Kajabi. Det betyr at jeg ikke lenger skal drifte min egen nettside, på samme måte. Her er det flere vurderinger du bør gjøre, og det kan du lese mer om i innlegget De 4 viktigste hjørnesteinene i bedriften din. For min del tok det alt for mye tid å få WP til å se pent ut, og siden jeg allerede betaler for Kajabi, ble valget enkelt. 

Les også: Kajabi: kinderegget for en lønnsom, nettbasert bedrift