3 kritiske WordPress-plugins du MÅ ha

En slik beskjed kan du risikere å bli møtt med, hvis du ikke sikrer nettsiden din godt nok. 

Bygg grunnmuren i bedriften din

Nettsiden er en av hjørnesteinene i bedriften din. Her deler du kunnskap og erfaring gjennom blogginnlegg, gir verdi til leserne dine og viser frem deg selv og tjenestene dine. Nettsiden din er ofte førsteinntrykket kundene dine får av deg. Derfor er det så viktig at siden fungerer og er bra. Ikke bare teknisk, som beskrevet her, men innholdsmessig.

Les også: 6 ting alle profesjonelle nettsider må ha.

Det spiller nemlig liten rolle hvor trygg siden din er, om du ikke også skaper knallbra innhold som gjør at folk besøker den.

Hvis du får på plass en solid grunnmur i businessen din, med systemer som ruller og går, kan du ta ut det kreative, det skapende, det revolusjonerende i deg – det som fikk deg til å bli gründer.

Men, burde du egentlig drifte din egen nettside på WordPress?

1-2-3 til en sikker, spamfri og sikkerhetskopiert nettside

Som jeg har skrevet før så kan man fort bli smågæren av WordPress. Ikke bare er det lett å falle ned i kaninhullet “finne ny mal”, men det tar tid å holde alt pent og oppdatert. Når du likevel har gått i fella, så er det noen få, men kritiske, ting du bare er helt nødt til å ha på plass. Om du ikke har gjort dette, så gjør det. I dag. Nå.

For tro meg. Du vil ikke ha nettsiden din hacket. Eller oversvømt av spam-kommentarer om Rayban-briller eller lugubre substanser (de som har blitt utsatt for en “google bomb” vet hvor ille det kan være). Og du vil definitivt ikke at hele nettsiden din forsvinner over natta.

Mange snakker om Yoast når temaet “må ha”-plugins (utvidelser) kommer opp. Eller Google Analytics (plugin). Og kanskje til og med en optimizer-plugin.

Misforstå meg rett, de er helt topp, og jeg har alle, i en eller annen form.

Men det er tre andre plugins som betyr mye mer, og det går på sikkerhetskopiering, sikkerhet og spam. Nedenfor får du mine anbefalinger. Dette er plugins jeg bruker selv, basert på mye research.

Kritisk plugin #1: Backup/sikkerhetskopi

Forestill deg at du våkner en dag og hele nettsiden din er forsvunnet. All data er vekk. Hva hadde skjedd med businessen din, om nettsiden din gikk ned i dag? Hva om du plutselig ikke fikk tilgang?

Til tross for at man har noen fantastiske verktøy som Internet Archive Wayback Machine, er det flere som har mistet alt de lagt på nettsiden sin. For alltid. Noen er heldigere og finner igjen store deler av nettsiden sin på Wayback Machine, MEN - det betyr ikke at det er enkelt å gjenskape innholdet. Les mer om det nedenfor.

Du bør ta sikkerhetskopier jevnlig, alt etter som hvor ofte du legger ut innhold eller endrer noe. Jeg tar backup to ganger i uken automatisk og før hver stor endring jeg gjør på bloggen (f.eks. installasjon av ny mal). Jeg tar også backup om jeg har lagt inn mye ny CSS. Blogginnleggene skriver jeg ferdig i Google dokumenter, så de er jeg ikke bekymret for. ;)

Utvidelsen jeg bruker for backup er UpdraftPlus. Den er grei å sette opp mot lagring i skyen (jeg bruker Google Drive), men kan være litt knotete om du ikke er så teknisk av deg.

Updraft har fungert gull for meg på begge bloggene mine de siste årene. Og viktigst av alt - jeg har fått bruk for den, flere ganger. Typisk i forbindelse med installering av ny mal…

Kritisk plugin #2: Sikkerhet

Om du ikke sikrer nettsiden din er det en åpen invitasjon til hackere fra hele verden. Noen vil bare lage så mye kvalme som mulig, men andre kan kreve løsepenger av deg. Da får du ikke tilgang til siden din igjen før du har betalt. Og om du gjør det er det ikke sikkert at de bare gir fra seg kontrollen.

En vegansk matblogger jeg fulgte for noen år siden, som er den dyktigste veganske bakeren jeg har sett, opplevde å bli hacket. Hun oppdaterte ikke utvidelsene sine på flere måneder, og det er en stor tabbe.

Utdaterte plugins er nemlig ett av de største sikkerhetshullene i WordPress. Som resultat ble nettsiden hennes hacket, hun ble sperret ute, og innen hun rakk å oppdage det var siden ødelagt. Hun hadde ingen backup, og selv om mesteparten av siden hennes fortsatt finnes på Wayback Machine, er det en nesten uoverkommelig oppgave å skulle bygge opp nettsiden på nytt.

Hun fikk også Instagram-kontoen sin med 107 000 følgere hacket. Les her om hvorfor du aldri må basere bedriften din på sosiale medier!

Slik sikrer du deg enkelt mot hacking

Som med backups så er det nesten pinlig enkelt å beskytte seg mot slike angrep. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned en plugin. Jeg anbefaler All In One WP Security & Firewall eller Wordfence Security. Førstnevnte er litt mer krevende å sette opp. Wordfence er mest populær, men ifølge enkelte eksperter kan den gjøre nettsiden din treig om den er satt opp feil.

Bruk også ett av de store hostingselskapene som har godt rykte og svært god kundeservice. Om noe skulle skje kan de hjelpe, ofte umiddelbart, også med å rydde opp etter et hackerangrep.

Selv bruker jeg SiteGround* (sponset lenke), som jeg mener er det beste hostingselskapet på markedet. Selv på den minste planen har de alltid hjulpet meg med en gang med alle problemer jeg har hatt. Til og med den gangen nettsiden fikk en kritisk feil og gikk ned, hjalp de til umiddelbart selv om jeg ikke hadde betalt for premium support.

Man vet aldri hvor god eller dårlig en kundeservice er, før man faktisk har bruk for den. Les her om hvordan du kan gjøre en misfornøyd kunde til din beste ambassadør.

Kritisk plugin #3: Spam (søppelkommentarer)

En av tidenes mest nedlastede plugins, nå på en tredjeplass, er Akismet. Det er ikke uten grunn. Spam er et utbredt problem, både på nettsider og e-post. WordPress-sider er et yndet mål for hackere og spammere.

Igjen så er det noen som spammer fordi de synes det er gøy å plage andre, men noen har mørkere motiver. En kjent taktikk er “google bombs”. Da legger spammere igjen tusenvis, og kanskje hundretusenvis, av spam-kommentarer på blogger og nettsider for å øke rangeringen sin i Google. Og de reklamerer ikke for lovlige ting…

Heldigvis finnes plugins som Akismet. De har utvidet databasen sin med spam-kommentarer helt siden lanseringen i 2005, noe som gjør den svært effektiv.

Om du får problem med spam er det ikke like kritisk som å miste alt innholdet eller bli hacket. Det kan likevel være kjedelig og tidkrevende å rydde opp etter et slikt angrep, spesielt om du har mange sider på bloggen. Ta derfor forbehold i dag, og installer Akismet.

* Om du kjøper noe via en "sponset lenke" betyr det at jeg får en andel av salget. Jeg blir kjempeglad om du bruker disse lenkene, for det betyr at jeg kan videreutvikle Bedre Bedrift! Du kan være trygg på at jeg aldri anbefaler noe jeg ikke har testet ut grundig selv. 

Toppbilde av StockSnap, Pixabay