Ikke start din egen bedrift! ✋

Og ikke start en "onlinebusiness"  heller...

Det er nemlig ikke for de sarte. Du blir ikke rik over natta, trolig ikke mangemillionær og det å drive et lukrativt "onlinekurs" hjemmefra i yogabukse er en myte.

Min drøm er å hjelpe deg til å drive en bedre bedrift. Det kan jo bety så mangt, men for meg handler det om:

  1. å kunne drive en bedrift man kan leve godt av, uten at man
  2. må jobbe seg i hjel (= må kunne ta 100% fri iblant, som minimum hver helg og i ferier).

For vi starter jo ikke en bedrift bare for å starte en bedrift. Det er, som oftest, noe vi gjør for å oppfylle et sterkt ønske. For meg er det frihet og fleksibilitet. Til å bestemme over min egen hverdag, til å kunne ta fri når jeg vil, til å reise når jeg vil, og heller jobbe en lørdag enn en onsdag en uke.

Les også: Ikke kjøp drømmen om å bli millionær på en "onlinebusiness"

Hvorfor vil du starte? Hva er drømmen din?

For mange er den drømmen å jobbe 5-timersuker eller bruke mesteparten av året på stranda med en parasolldrink.

Jeg vil jobbe. Jeg elsker å jobbe! Gjennom hele karrieren min har jeg stått på for andre. Gitt alt. Engasjert meg i mye mer enn det som har vært nødvendig. Som en på Facebook så treffende svarte på spørsmål om hvorfor han startet egen bedrift: "Jeg er møkk lei av å slave for andre og sitte igjen med smuler." 

Hvis du, som meg, ofte har følt på det at man tar ting litt for personlig på jobb, så betyr det ikke nødvendigvis at man er hårsår - man er engasjert. 😉 Og det å kunne jobbe med å hjelpe andre hardtarbeidende gründere å virkelig få til noe konkret med bedriften sin, DET gir meg enormt med energi.

Les også: Lurer du kundene dine? "Markedsføringsguruene" du ikke bør lære av

Ikke misforstå meg, hvis du er en av de som drømmer om å et mer behagelig liv med mye mindre jobbing og mer strandliv så er det ikke noe galt i det. Hver enkelt får ha sin drøm og jobbe for å realisere det. Husk bare at uansett hva drømmen din er, så krever det knallhard jobbing over lang tid, som ofte går utover sine nærmeste også.

Gründerlivet er ofte kjedelig og krevende (!)

Det krever pågangsmot, besluttsomhet, viljestyrke og evnen til virkelig å takle motgang og den berg- og dalbanen med opp- og nedturer som gründerlivet ofte består av. Fra terningkast 2 til 4 til 1 til 6. På én og samme dag. 

Det krever at du setter deg inn i det som du kanskje opplever som gørrkjedelige ting; regnskap, skatt, MVA, tilbudsskriving, sette opp e-postlister, kontrakter. (Nevner ikke GDPR, for du synes vel ikke at det er kjedelig?? 😅)

Nei, romantiseringen av gründerlivet som florerer i sosiale medier nå om dagen, den har jeg lite til overs for.

For livet som bedriftseier er definitivt ingen dans på roser der alle kan skape drømmejobben sin. Å drive bedrift er ikke for alle. Kanskje ikke for deg heller? Du har det ikke i deg. Det blir eller er for krevende for deg. Du vil ikke klare å opprettholde det over tid.

Hvis du blir litt forbannet over det jeg nettopp sa, bra! Fordi hvis du blir provosert og tenker at nå skal du jammen vise meg, så tommel opp - jeg heier på deg, bevis at jeg tar feil. 💪 Og hvis du blir forbannet fordi du vet at jeg har rett, da bør du tenke deg svært godt om før du starter for deg selv.

Fordi en del av å realisere visjonen min om å hjelpe andre å drive bedre bedrifter handler om å få flere til å tenke grundig gjennom om de egentlig burde starte sin egen bedrift.

Ikke gjør det for tidlig. Ikke gjør det uten en plan og helt uten en økonomisk buffer. Ikke gjør det uten å være sikker på at det faktisk er et marked for det du tenker å selge - sjekket med mange flere enn venner og familie, som kanskje bare sier det vi vil høre, og kjøper fordi de vil støtte oss. Det er aldri en garanti for at du vil lykkes ellers.

Les også: GDPR enkelt forklart for deg som driver en liten bedrift